1. Go for ‘All inclusive’
Belangrijk bij een ontbijt, en bij elke maaltijd trouwens, is dat deze volwaardig is. Wat wil zeggen dat alle essentiële bestanddelen aanwezig zijn. Zowel koolhydraten als eiwitten als (gezonde) vetten. Een volwaardig ontbijt geeft het langst een verzadigend gevoel want elk nutriënt heeft zijn specifieke functie (zie later). Enkel crackers eten bijvoorbeeld zal snel weer honger geven…
2. Take your time!
Schrok het eten niet haastig naar binnen. Zet jouw wekker 5 minuutjes vroeger, dit is misschien het enige moment dat je op een dag krijgt om rustig te gaan zitten en te genieten van wat je eet. Dus kauw goed en zorg dat jouw ontbijt aandacht krijgt, dit is evenals een meerwaarde voor jouw vertering. Een tip voor vroege opstaanders is om de avond voordien al (een deel) van jouw ontbijt te prepareren!
3. Focus!
Geef jouw ontbijt aandacht! Snel snel snel eten en tegelijkertijd nog even Instragram doorscrollen, mails ophalen en Facebook bekijken. En dit terwijl ons lichaam zoveel baat heeft bij eten met aandacht. Minimaal tienmaal kauwen op iedere hap. Ja, daar word je slanker van! Maar belangrijker: de aandacht voor wat we eten komt terug en de porties zijn meer gecontroleerd.
{ Als je begint met eten duurt het ongeveer twintig minuten vooraleer jouw lichaam signalen van verzadiging geeft. Eet je heel snel, dan heb je grote kans dat je veel meer eet dan dat je daadwerkelijk nodig hebt en je na twintig minuten ‘opeens’ een gevoel hebt van overdaad! Snel even iets naar binnen werken betekent ook dat je niet de tijd neemt om al je zintuigen aan te spreken en bijgevolg de spijsverteringssappen niet voldoende geproduceerd worden. En dit laatste is nodig om je eten beter te gaan verwerken. Laat smartphone aan de kant en laat de TV uit. Volle aandacht bij wat je precies aan het eten bent. Want hersenen en maag zijn twee handen op één buik. }
4. Beakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a pauper!
Ons ontbijt moet 25% – 30% van ons totale inname omvatten! Logisch ook omdat je na het ontbijt nog een volledige dag activiteiten hebt en dit dus bijgevolg allemaal verbrand wordt. ’s Avonds na de avondmaaltijd is dit meestal een ander verhaal, vaak ploffen we in de zetel of zetten we ons nog wat achter onze PC en gaan kort nadien slapen. Hiervoor hebben we niet veel energie meer nodig en wordt alles bijgevolg sneller opgeslagen…
5. But first champagne! Euhm, I mean water…
Begin allereerst met een groot glas water! Dit is een goede gewoonte en levert al meteen 200 ml vocht aan! Tijdens de slaap maakt ons lichaam een proces door van herstel & reiniging. Wek je metabolisme ’s morgens allereerst met een groot glas water om je lichaam van vocht te voorzien en je stofwisseling op gang te trekken! Water help om gifstoffen uit jouw lichaam te verwijderen, eetbuiten te bedwingen en alert te blijven! Ons lichaam bestaat tenslotte voor 70% uit vocht, dus hydratatie staat op nummer één! Een groot glas water drinken bij opstaan kan een overmatige portie bij het ontbijt evenals (deels) tegengaan. Ideaal voor mensen die op hun gewicht willen letten.
6. Variety is the spice of life!
Varieer, niet altijd hetzelfde eten. Alle voedingsmiddelen bestaan uit verschillende nutriënten, die op verschillende manieren moeten verwerkt worden. Hoe meer we variëren, hoe meer verschillende kanalen ons lichaam moet aanspreken en hoe hoger bijgevolg ons verbranding draait! Tevens is variatie essentieel om alle nodige voedingsstoffen binnen te hebben. Elke dag havermoutpap eten is wel gezond , maar veel te eentonig. Want ons lichaam mist andere essentiële bestanddelen die niet in havermoutpap zitten. Variatie geeft ook zin om te eten!
7. Go for pure!
Zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen mijden. En dan bedoel ik in hoofdzaak de geraffineerde suikers mijden! Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en als dit een zeer suikerrijk ontbijt is, dan brengt dit een explosieve suikerpiek met zich mee waardoor we doorheen de dag vaker een hongergevoel / zin in zoet kunnen hebben en meer snacken! Dus kiezen voor volkoren / meergranen brood, pure havermout, pure muesli met een laag percentage aan toegevoegd gedroogd fruit (dit is zeer suikerrijk), volkoren crackers, volle rijstwafels,…
8. One ‘YOLO’ a week!
Cruesli, chocoladekoeken, choco, perenstroop,… is ongezond?
We moeten dit in de totale context bekijken. Als we eenmaal per twee weken eens een koffiekoek eten, eenmaal per week choco, af en toe eens crunchy muesli,…is dit dan ongezond? Helemaal niet! Of iets al dan niet gezond of ongezond is, hiervoor moeten we het totaalplaatje bekijken. Als je alle dagen van de week gezond en evenwichtig ontbijt, en je eens een weekendje weg bent en de verse koffiekoeken naar jou lachen, dan kan dit uiteraard en heb je helemaal geen ongezonde levensstijl! Maar eet dan één koffiekoek i.p.v. twee en vul aan met andere bestanddelen om het volwaardig te maken (want koffiekoeken zijn enkel suiker & vet, dus zeker nog eiwitten bij eten). Het ontbijtbuffet heeft nog zoveel lekkers (en gezonder) te bieden!
ENJOY your breakfast healthy foodies!