YAY , mijn zelfgebakken speltbrood

En ik ben er trots op!

Recept vers volkoren speltbrood, zonder toegevoegd suiker & vet!

Ingrediënten:

  • 500g volkoren speltbloem
  • 7g droge gist
  • 7-8g zout
  • 350 ml lauw water

‘Oldschool’ bereidingswijze:

  • Voeg de gist en het zout bij de speltbloem. Roer goed om.
  • Voeg nadien het water toe en kneed tot een bal. Kneed dan 15min. stevig door.
  • Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Leg het brood erin en leg een met lauw water natgemaakte keukenhanddoek erover. Laat 40min. rijzen op een warme plek.
  • Na die 40min. het deeg terug goed platdrukken en nogmaals 1 à 2 min. goed kneden en in gewenste vorm in de bakvorm leggen. Terug 40min laten rijzen met lauwe handdoek erover.
  • Intussen de oven voorverwarmen op 220graden.
  • Het brood kan afgewerkt worden met zaden naar keuze (bij mij nu pompoenpitten)
  • De bakvorm met brood ongeveer 30min. in de oven plaatsen.

KLAAR! Nadien nog wat laten afkoelen vooraleer het kan gesneden worden.

 

Speltweetje

Het eiwitgehalte ligt ietsje hoger dan gewoon tarwebrood, dit kan ook de reden zijn waarom het een lang verzadigingsgevoel geeft! Een gedeelte van de eiwitten in tarwe en spelt zijn de gluten. Gluten kunnen opgedeeld worden in gliadine en glutenine. De verhouding verschilt: spelt bevat meer gliadine en minder glutenine dan tarwe. De structuur van de gluten in spelt en tarwe is bovendien ook verschillend, waardoor spelt iets lichter verteerbaar zou zijn.

Onderzoekers stelden vast dat de aanbreng van ijzer (Fe), zink (Zn), magnesium (Mg) en fosfor (P) 30 tot 60% hoger ligt in spelt dan in de klassieke tarwe (volkoren varianten van beide). Daarbij komt dat het gehalte aan fytinezuur in spelt zo’n 40% lager ligt dan in tarwe. Omdat fytinezuur de absorptie van mineralen in de darm kan verhinderen, is dit dus een bijkomende troef voor spelt. (Bron: VIGEZ)

Mijn mening over speltbrood (en trouwens over alle voedingsmiddelen): variatie is belangrijk! Kies eens voor een speltbrood, dan eens voor volkoren, meergranen, roggebrood, maïsbrood, prokorn brood enzovoort. Hoe meer je varieert hoe beter, telkens andere verhoudingen van vitaminen en mineralen, en dit is alleen maar positief!

 

Healthy greetings,

 Charlotte

blog

Vragen rond dit bericht?

Of wilt u meer weten?

contacteer me