Hello Herfst, Hello pompoentijd!

Nieuw seizoen betekent nieuwe seizoensproducten! Ik hou van seizoensveranderingen! De natuur krijgt een andere dimensie, de kleuren veranderen, je mag je kleerkast terug herschikken want de herfst- en winterkleren mogen weer uitgehaald worden, kortom leuk! Maar verandering van seizoen betekent ook vooral andere voedingsmiddelen! En dé klassieker van de herfst: de pompoen, uiteraard!

Pomoenweetje

De pompoen heeft ons, maar ook vooral vegetariërs en veganisten, veel te bieden. Er zit namelijk veel, en goed opneembaar ijzer in pompoenen. IJzer is belangrijk bij het vervoeren van zuurstof door het bloed. Zuurstof is nodig bij het verbranden & verteren van de voedingsstoffen in de cellen. Zonder een goede verbranding zal de vermoeidheid toeslaan. Goed opneembaar ijzer zit vooral in dierlijke producten. Het ijzer uit plantaardige producten wordt over het algemeen minder goed opgenomen, MAAR het ijzer uit de pompoen vormt een positieve uitzondering. Ook bevat pompoen vitamine B2. Ook een stof waar veganisten alert op moeten zijn. Ook B2 is noodzakelijk voor het vervoer van zuurstof door het bloed. Daarnaast bevatten pompoenen ook veel vitamine C en caroteen, wat duidelijk te zien is aan het oranje uiterlijk van de pompoen, en veel vezels. Pompoenen bevatten verder een kleine hoeveelheid eiwit en vet. Voor een groot gedeelte bestaat de pompoen uit water.

Gezonde pompoenpit!

Naast het vruchtvlees van de pompoen zijn ook de pitten waardevol. Ze bevatten: vitamine E, fosfor, silicium, zink, eiwit en onverzadigde (gezonde!) vetten. Onverzadigde vetten zijn vetten die wij nodig hebben voor het maken van nieuwe cellen en ze zorgen voor toename van de goede cholesterol. Droog de pit zelf of koop ze kant en in de winkel. Ik gebruik pompoenpitten als afwerking bij het bereiden van mijn brood, of ik strooi een lepel over mijn muesli of havermout,… Dit zorgt voor een extra touch of health!

Wat kan je nog meer met pompoen bereiden dan… pompoensoep?

De pompoen heeft een waaier van mogelijkheden om gerechten mee ter bereiden. Echter is pompoen voor velen niet de favoriete groente omdat het soms moeilijk te kuisen en te snijden is, het kan een goede zijn! Maar toch zeker eens de moeite waard, op een regenachtige zondagnamiddag bijvoorbeeld. Pompoen geeft een lekkere toets aan de maaltijd. Enkele pompoenideeën:

ZOETE POMPOENTAART (Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij)

Ingrediënten voor 1 taart (voor 8 tot 10 personen)

Voor de taartbodem

  • 140 g havervlokken, fijngemalen tot meel
  • 70 g amandelmeel
  • 2 el maïzena
  • snufje zout
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • 4 el kokosolie, gesmolten
  • 2 el honing

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng havervlokken, amandelmeel, maïzena en zout in een kom. Voeg de vanillezaadjes, kokosolie en honing toe en kneed het mengsel met je handen tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, verpak het in huishoudfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast. Duw het deeg gelijkmatig in een taartvorm – met losse bodem – van 24 cm doorsnede. Prik de bodem in met een vork en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taartbodem op een rooster afkoelen.

Voor de pompoenvulling

  • 1 pompoen (van ongeveer 1,5 kilo)
  • 250 ml water
  • 4 eieren
  • 120 ml amandelmelk
  • 85 g honing
  • 1 tl vanille-extract
  • ¾ tl kaneelpoeder
  • ¾ tl gemberpoeder
  • ¾ tl nootmuskaat
  • snufje kruidnagelpoeder
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen door de helft en verwijder met een lepel de pitten. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden in een ovenschaal met 250 ml water. Bak ze gedurende 90 minuten in de voorverwarmde oven, tot het vruchtvlees zacht is. Laat de pompoen iets afkoelen.

Schep met een lepel het vruchtvlees eruit (als het goed is, houd je ongeveer 400 gram over). Draai het met een keukenmachine tot een gladde puree. Haal de puree door een zeef. Doe de pompoenpuree in een grote kom en roer er met een houten pollepel 1 voor 1 de eieren door. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot een glad beslag. Giet de pompoenvulling in de afgekoelde taartbodem. Bak 40 minuten op 180°C. Laat op een taartrooster afkoelen. Zet de taart minimaal 6 uur – het liefst een hele nacht – in de koelkast.

Jummie!

TOMATENPASTA MET ZOETE POMPOEN

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 g volkoren penne
  • 1 pompoen
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 500 g gekruide tomatenpuree
  • 250 g Cottage cheese

 

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd de ongeschilde pompoen in blokjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de pompoen toe en bak 5 min. Voeg de rozemarijn toe en bak nog 1 min. Voeg de tomatensaus toe en verwarm 10 min. op laag vuur met de deksel op de pan tot de pompoen gaar is. Schep de pasta door de saus en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de pasta over 4 diepe borden en verdeel de cottage cheese erover.

Easy en lekker!

Graag nog meer ideeën? Neem eens een kijkje op de website van Albert Heijn! Mijn favoriete supermarkt, love it! Ook omdat AH zoveel leuke foodspiration geeft! Check de pompoenrecepten van Albert Heijn:

http://www.ah.be/allerhande/recepten/R-L1383828473993/pompoenrecepten

Have a nice and healthy day!

Charlotte
Charlotte

V o e d i n g s d e s k u n d i g e

Equilibre3

Afvallen via volwaardige maaltijdvervangers

Naast vermagering via de klassieke manier bied ik ook een dieetplan op met maaltijdvervangers. Ik leg de nadruk in het bijzonder op maaltijdvervangers, om er op te duiden dat het geen proteïnedieet is! Met een proteïnedieet ga je op korte

meer info

Instagram

© 2015 Eating Habits